Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Proste i szybkie w wykonaniu ciasto bananowe - idealne na 2 śniadanie do pracy albo do szkoły. Najlepsze jak się użyje mocno dojrzałych bananów i robię je zawsze jak mam jakieś przeleżałe banany.

Składniki

  • 75 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Foremkę do pieczenia ciasta ( najlepiej keksówka) wysmarować masłem.
    W misce rozgnieść widelcem banany. Dodać masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy - zmiksować albo utrzeć na gładką masę.
    W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i sodą. Dodać do masy bananowej i całość wymieszać.
    Przełożyć do foremki. Piec godzinę.
    Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Przestudzić przed podaniem - chociaż panna Dahl sugeruje też, żeby zjeść jeszcze ciepły kawałek ciasta posmarowany masłem.

Komentarze do przepisu (5)

babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Pyszne.:)
SlodkoSlodka83 15 stycznia 2019
Ciasto bananowe zawsze pycha :-)
konhambos 16 stycznia 2019
doskonale na sniadanie...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 75 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
Składniki