Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Największą zaletą tego ciasta jest to, że praktycznie samo się robi. Wszystkie składniki, po kolei miksujemy. Przepis przywieziony z urlopu, warto spróbować portugalskich smaków.

Składniki

  • 600 g bananów (bez skórki)
  • 400 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 300 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie

  1. Banany rozgniatamy widelcem.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

    Następnie dodajemy (w kolejności, cały czas mieszając-niskie obroty) ostudzone, roztopione masło, mąkę, sól, drożdże, sodę, a na końcu rozgniecione banany.

    Ciasto przelewamy do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy 55 min w temperaturze 170°C.

Komentarze do przepisu (7)

Docherro 24 lipca 2016
Super ciasto i z pewnością wilgotne dzięki bananom:)
Futka 25 lipca 2016
Cudowne i bardzo smakowite ciasto <3
smaker 25 lipca 2016
Nigdy nie możemy się nadziwić, jak szybko robi się to ciasto. Pyszności! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g bananów (bez skórki)
  • 400 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 300 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki sody
Składniki