Ciasto Balladyna-z malinami i masą kajmakową, po prostu boskie

Ciasto Balladyna-z malinami i masą kajmakową, po prostu boskie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego masą z serkiem homogenizowanym, herbatników, masy kajmakowej i galaretki z malinami. Może wygląda na czasochłonne, ale takie nie jest. jest bardzo łatwe i na prawdę wspaniałe. To ciasto po prostu musicie zrobić.

Składniki

  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • BISZKOPT KAKAOWY -5 jajek -0,5 szkl cukru -szklanka mąki pszennej tortowej
  • -2 płaskie łyżki kakao -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA -500ml śmietanki 36% -500g serka naturalnego homogenizowanego -3/4 szkl cukru pudru
  • -150ml wrzątku -2 łyżki żelatyny
  • DODATKOWO -ok 50szt herbatników kakaowych -puszka masy kajmakowej ok 500g
  • -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku -ok 400g malin

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy o białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy chwilę, do uzyskania gęstej, błyszczącej bezy. Dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia na niższych obrotach.

    Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-wszystko dokładnie i powoli mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut. Biszkopt wyciągamy z formy, studzimy i kroimy na dwa spody.

    Pierwszy dajemy do blaszki, możemy lekko nasączyć go kawą.

    MASA SERKOWA

    Na początek do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy ją gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.
    Do miski dajemy schłodzoną śmietankę 36%-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder-miksujemy. Dodajemy serek homogenizowany -miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę wszystko energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.
    Połowę masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę kajmakową,
    na nią dajemy warstwę herbatników. Na herbatniki dajemy drugą część masy serkowej, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.

    Również możemy go lekko nasączyć kawą.

    Do miski dajemy wrzątek, dodajemy 2 galaretki malinowe dokładnie mieszamy i studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny

    Wsadzamy do lodówki, i tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by herbatniki namiękły.

    I gotowe. Ciasto jak już wspominałam jest rewelacyjne, nie za słodkie, kwaskowość malin idealnie współgra ze słodkością masy kajmakowej.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 02 sierpnia
Pyszotka:)
smaker 02 sierpnia
Jeśli wygląda na czasochłonne, a takie nie jest... to takie przepisy lubimy najbardziej ;) Wygląda pysznie!
Nevermore 02 sierpnia
Pyszne ciacho, bajeczka :)
Składniki
  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • BISZKOPT KAKAOWY -5 jajek -0,5 szkl cukru -szklanka mąki pszennej tortowej
  • -2 płaskie łyżki kakao -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA -500ml śmietanki 36% -500g serka naturalnego homogenizowanego -3/4 szkl cukru pudru
  • -150ml wrzątku -2 łyżki żelatyny
  • DODATKOWO -ok 50szt herbatników kakaowych -puszka masy kajmakowej ok 500g
  • -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku -ok 400g malin
Składniki