Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Paninadeser
Wspaniałe połączenie smaków. Słodkie ciasto z kremem cappuccino oraz kwaśnymi malinami w galaretce :)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe po 40 g
  • szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • łyżka oleju
  • KREM:
  • 0,5 l śmietany 36 %
  • serek mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki pudru
  • 4- 6 łyżek kawy cappuccino
  • łyżka żelatyny
  • WIERZCH:
  • 2 galaretki malinowe
  • ok. 0,5 kg mrożonych malin
  • ORAZ:
  • ok. 300 g herbatników maślanych
  • puszka masy krówkowej o smaku kakaowym (400 g)
  • filiżanka kawy do nasączenia

Przygotowanie

  1. Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód)

    BISZKOPT:
    Ubijamy białka na sztywno, partiami wsypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy powoli do ubitych białek.
    Cały czas ubijamy
    Mąkę z budyniami przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wlewamy olej. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 170 -180 st. C góra dół) około 20 -25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.

  2. KREM:
    Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody
    Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i kawą cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek ubitego kremu mieszamy, sprawdzamy czy żelatyna jest zimna i wlewamy do miski z kremem. Miksujemy do połączenia. Odkładamy na bok 2-3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół.

  3. WIERZCH:
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, dodajemy zamrożone maliny. Mieszamy i obserwujemy. Galaretka szybko tężeję. Możemy schować na chwilę do lodówki.

  4. SKŁADANIE:

    1biszkopt umieszczamy w blaszce, nasączamy kawą
    2 smarujemy 1 połową kremu
    3 układamy warstwę herbatników.
    4 smarujemy masą krówkową
    5 układamy 2 warstwę herbatników
    6 smarujemy 2 połową kremu
    7 przykrywamy 2 biszkoptem, nasączamy
    8 smarujemy odłożonym kremem
    9 zalewamy tężącą galaretką z malinami.

    Ciasto najlepiej schować na całą noc do lodówki. Smacznego :)

    MAŁA RADA:
    Możemy nasączyć również herbatniki.

Komentarze do przepisu (5)

KORAL 16 listopada 2020
Wygląda bardzo apetycznie :)
SprytnaChochla 16 listopada 2020
Śliczne ciasto!
Nevermore 21 grudnia 2020
Takie to nawet teraz bym zjadł ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe po 40 g
  • szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • łyżka oleju
  • KREM:
  • 0,5 l śmietany 36 %
  • serek mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki pudru
  • 4- 6 łyżek kawy cappuccino
  • łyżka żelatyny
  • WIERZCH:
  • 2 galaretki malinowe
  • ok. 0,5 kg mrożonych malin
  • ORAZ:
  • ok. 300 g herbatników maślanych
  • puszka masy krówkowej o smaku kakaowym (400 g)
  • filiżanka kawy do nasączenia
Składniki