Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło posiekać na stolnicy, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy (26cm), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut, potem ostudzić.
Masło rozpuścić w garnku z wodą, cukrem i kakao. Dobrze wymieszać, żeby masa była gładka i bez grudek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dżem zmiksować z rodzynkami, mascarpone i aromatem. Połączyć z ostudzoną masą. Dodać pokruszone biszkopty i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Oba rodzaje czekolady zetrzeć i wiórkami posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin, aby masa stężała.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (1)