Ciasto bajaderka

Przepis dnia 2021-01-28
Ciasto bajaderka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Szybkie ciasto ze składników, które są w każdym domu. Spód jest bardzo kruchy i prawie niesłodki, za to masa słodko-kwaśna i smakuje niesamowicie.

Składniki

  • Kruchy spód: 125g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany
  • Bajaderka: 300g biszkoptów
  • 150g serka mascarpone
  • 125g masła
  • 125ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 słoik (350g) dżemu z czarnych porzeczek
  • 100g rodzynek
  • aromat waniliowy
  • po 50g gorzkiej i białej czekolady

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło posiekać na stolnicy, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy (26cm), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut, potem ostudzić.

  2. Masło rozpuścić w garnku z wodą, cukrem i kakao. Dobrze wymieszać, żeby masa była gładka i bez grudek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dżem zmiksować z rodzynkami, mascarpone i aromatem. Połączyć z ostudzoną masą. Dodać pokruszone biszkopty i dokładnie wymieszać.

  3. Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Oba rodzaje czekolady zetrzeć i wiórkami posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin, aby masa stężała.


    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 22 stycznia
Świetny pomysł!
Składniki
  • Kruchy spód: 125g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany
  • Bajaderka: 300g biszkoptów
  • 150g serka mascarpone
  • 125g masła
  • 125ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 słoik (350g) dżemu z czarnych porzeczek
  • 100g rodzynek
  • aromat waniliowy
  • po 50g gorzkiej i białej czekolady
Składniki