Ciasto Baba Jaga

Ciasto Baba Jaga
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Marchewcia
Bardzo szybko się przyrządza. Równie szybko znika.

Składniki

Przygotowanie

  1. 4 całe jajka i jedno żółtko zmiksować z cukrem. Dodać sodę, cynamon i kakao. Wymieszać, dodając olej. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

  2. Dodać jabłka pokrojone w dość grubą kostkę, rodzynki i suszone śliwki - wymieszać łyżką.

  3. Tak przygotowaną masę przełożyć na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem. Piec w 180 stopniach przez około 35-40 min. Czy ciasto jest upieczone, najlepiej sprawdzić wykałaczką - jeśli jest sucha, to wyjmować. Gorzką czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu z odrobiną mleka i polać wierzch ciasta. Smacznego!

Komentarze do przepisu (7)

lippy-25 02 listopada 2012
a co z tym 1 białkiem? jest niepotrzebne?
Marchewcia 02 listopada 2012
taki miałam przepis, więc białko zostawiłam i zużyję na śniadanie do jajecznicy ;) może faktycznie dodać... Czytaj całość »
taki miałam przepis, więc białko zostawiłam i zużyję na śniadanie do jajecznicy ;) może faktycznie dodać następnym razem to piąte białko?
Magda_lena 06 listopada 2012
marchewciu, wypróbuję twoją "babę jagę" z przyjemnością :)
Przepis jakby podobny ale bardziej udoskonalony :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki