Ciasto amerykańskie

Ciasto amerykańskie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Skąd taka nazwa? Nie mam pojęcia... Jadałam już podobne ciasta, które nazywane były "salcesonem" :) Zapewne ile przepisów, tyle nazw - jesteśmy baardzo kreatywni ;) Jedno jednak jest pewne ciasto jest pyszne i wilgotne. Nie sprawi też problemów tym, którzy nie mają daru do pieczenia ;) Polecam!!!

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1 garści orzechów włoskich rodzynek
  • 4 jabłka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Jajka utrzeć z cukrem, po chwili dodać olej, dalej ucierać. Następnie dodać mąkę pomieszaną z kakao, sodą i cynamonem, przemieszać. Na końcu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki oraz orzechy włoskie posiekane na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Gotową masę wyłożyć na tortownicę (średnica 26 cm) wysmarowaną tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  2. Piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzić, posypać cukrem pudrem. Pycha!!!

Komentarze do przepisu (2)

werka03 23 marca
Czy do środka ciasta można dodać np.czekoladę i zamiast cukru pudru polać czekoladą ?

zmaminegozeszytu 31 marca
Oczywiście
Składniki
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1 garści orzechów włoskich rodzynek
  • 4 jabłka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasta
Składniki