Ciasto a la karpatka

Ciasto a la karpatka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
pyszne ciacho z kremem. Słodycz kremy przełamuje dźem porzeczkowy.

Składniki

Przygotowanie

  1. gotujemy wodę z 100 gramami masła. Do wrzącej wody z masłem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy około 2 minuty aby nie powstały grudki. Musi wyjść nam zwarta klucha.

  2. Kluche ciasta przekładamy do miski i zostawiamy aby lekko przestygła.

  3. Do lekko przestygniętego ciasta wbijamy powoli po jednym jajku i ciągle mieszamy mikserem. Musimy bardzo dokładnie wymieszać ciasto z jajkami.

  4. ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć rozsmarowujemy na blaszce wusmarowanej olejem i posypanej bułka tarta i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200-220 stopni. Po upieczeniu jednedo placka z drugiej połowy ciasta pieczemy drugi placek.

  5. Zabieramy się za zrobienie kremu. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. margarynę ucieramy na białą masę,. dodajemy żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodajemy ostudzony budyń..

  6. Na pierwszym placku rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, na to wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Całość posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce.

  7. SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (5)

kaska1 30 września 2011
Super pomysl z tym dzemem. W niedziele wyprobuje.
biancorossa 30 września 2011
Karpatka grzechu warta;)
kia73 30 września 2011
cudnie wygląda to ciacho:) jutro piekę:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki