Ciasto a'la drożdżowe

Ciasto a'la drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Po cieście jogurtowym to kolejna szybka propozycja na weekend. Robiłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Zamiast truskawek można dodać każde owoce. Polecam Wam z całego serca!!!

Składniki

  • 12 łyżek mąki
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego (domowego)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 dkg truskawek

Przygotowanie

  1. Wykonanie kruszonki:
    Z 12 łyżek mąki, 6 łyżek masła, 3 łyżek cukru i 3-4 łyżeczek cukru waniliowego (domowego) zrobić kruszonkę, zagniatać składniki do powstania grudek.

  2. Wykonanie ciasta (z pozostałych składników):
    Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko i olej. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać. Gotową masę przelać na blachę wyłożoną pergaminem, ułożyć na niej umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka" (ok. 50 minut). Posypać cukrem pudrem. Pycha!!!

Składniki
  • 12 łyżek mąki
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego (domowego)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 dkg truskawek
Składniki