Ciastka z wzorkiem

Ciastka z wzorkiem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo stary przepis z mojego zeszytu. Ciasteczka bez wałkowania i wykrawania. Ciasteczka kruche i bardzo pyszne.

Składniki

  • -250 g masła lub margaryny -150 g. cukru pudru -1 cukier waniliowy
  • -1 jajko -1 żółtko -370 g. mąki tortowej -250 g. maki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -odrobinkę aromatu w/g upodobania

Przygotowanie

  1. Masło, cukier i jaja zmiksować. Przesiać mąki z proszkiem, dodać olejek i zmiksować na niskich obrotach. Potem zagnieść.

  2. Podzielić na 8 części.

  3. Każdą część jeszcze podzielić na 8 kulek.

  4. Zrobić kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, albo posmarowanej.
    Widelcem przygnieść, robiąc wzorek w paski, albo kratkę.

  5. Najszybszym sposobem, jest przygnieść czystym tłuczkiem do mięsa.

  6. Piec w 175* ok. 13-15 min. Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę.

  7. Jak ktoś chce , może udekorować lukrem czy polewą czekoladową.

Komentarze do przepisu (16)

fafiatko 10 września 2018
Swietny sposob na dekoracje!
Dolcevita-in-my-kitchen 10 września 2018
Przesliczne i jakie smaczne :-)
kuchmariola63 11 września 2018
Pomysłowy sposób na wzorki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • -250 g masła lub margaryny -150 g. cukru pudru -1 cukier waniliowy
  • -1 jajko -1 żółtko -370 g. mąki tortowej -250 g. maki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -odrobinkę aromatu w/g upodobania
Składniki