Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Ciastka z porzeczkami i czekoladą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Składniki

  • 125 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady (ja użyłam gorzkiej)
  • 150 g czerwonej porzeczki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło, mąkę, migdały, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżką, można sobie ewentualnie pomagać drugą łyżką, spłaszczamy, w każdą porcję wkładamy parę sztuk porzeczek. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy, masa się nieco rozlewa. Pieczemy około 10 min w 180 stopniach lub do zrumienienia brzegów. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę, studzimy.
    Przepis z bloga Moje Wypieki.

Komentarze do przepisu (6)

smaker 18 sierpnia 2016
O rany, trudno od nich wzrok oderwać <3
Docherro 18 sierpnia 2016
Niebiańskie ciasteczka...kusisz kusicielko :)
Futka 18 sierpnia 2016
Świetne i bardzo apetyczne ciastka :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 125 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady (ja użyłam gorzkiej)
  • 150 g czerwonej porzeczki
Składniki