Ciastka z kokosem i czekoladą (bez glutenu, nabiału i cukru)

Ciastka z kokosem i czekoladą (bez glutenu, nabiału i cukru)
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Smaczne ciasteczka, które będą dozwolone nawet dla alergików.

Składniki

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 40 g roztopionego masła/oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 jajo
  • niecałe pół szklanki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta.

  2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tą startą dodajemy do ciasta i mieszamy, dzięki czemu dodatkowo zabarwi się na ciemno i na koniec dodajemy kawałki czekolady. Możecie całą tylko pokroić w kawałki lub zetrzeć na wiór, decyzja należy do Was.

  3. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia.

  4. Możecie posypać dodatkami wedle uznania i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 21 marca 2018
Biorę cała kratkę, Ty sobie nowe zrobisz ;)
Świetne ciacha do wieczornej herbaty lub cappuccino :D
Kasiek189 21 marca 2018
a zrobię nawet kolejne 2 :D
Nevermore 21 marca 2018
No i to lubię, bo nie ma to, jak mieć w zanadrzu jakieś ciacho i to nie tylko do wieczornego filmu xD
Składniki
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 40 g roztopionego masła/oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 jajo
  • niecałe pół szklanki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki