Najpierw przygotuję ser:
Ser przeciskam przez praskę lub rozdrabniam dokładnie blenderem.
Następnie do sera dodaję żółtko, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa - masa serowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciastek:
Ciasto francuskie dzielę na 6 lub 8 kwadratu.
Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam.
Tak uformowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środek ciasta nakładam masę serową i na górze masy układam owoce.
Brzeg ciastka maluję białkiem i posypuję cukrem.
Pieczenie:
Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 14 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu.
Ciastka z ciasta francuskiego z owocami są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa