Ciastka z bezą

Ciastka z bezą
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Kruchutkie ciasteczka przykryte bezową skorupką. Ekspresowe w przygotowaniu. Idealne do kawy lub kubka pełnego mleka

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza: 1 białko
  • 120 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto jak na kruche, rozwałkuj na ok 2 cm. Foremką wytnij ciastka.

  2. Białko ubijaj stopniowo dodając cukier puder.

  3. Każde ciasteczko przykryj białkiem. Piecz w temp. 160 - 180 stopni ok. 20 minut.

Komentarze do przepisu (4)

embepe13 27 kwietnia 2012
A to ciasto ma być bez cukru? Ja bum dała jednak z 1/2 szklanki pudru.
zapach_lawendy 27 kwietnia 2012
do ciasta nie dajemy cukru bo w połaczeniu z bezą byłoby nie zjadliwe
renaca 20 maja 2013
ja je przekładam jeszcze krówką i obtaczam brzegi w wiórkach kokosowych ;) potwierdzam-ciasto ma być bez cukru,... Czytaj całość »
ja je przekładam jeszcze krówką i obtaczam brzegi w wiórkach kokosowych ;) potwierdzam-ciasto ma być bez cukru, i tak są wystarczająco słodkie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza: 1 białko
  • 120 g cukru pudru
Składniki