Ciastka wykrawane

Ciastka wykrawane
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
W bardzo starym zeszycie mam ten przepis, jako WYKRAWANE KSIĘŻYCE. Ale można i wykrawać inne kształty w/g własnej fantazji. Ciastka wnuki uwielbiają.

Składniki

  • CIASTO:
  • -6 jajek -150 g. cukru pudru -3 łyżki kakao
  • -250 g. masła lub margaryny-1 cukier waniliowy
  • -300 g. mąki-3 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -200 g. cukru pudru -2 łyżki soku z cytryny
  • -olejek rumowy-parę kropli -ok.3 łyżek gorącej wody.

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm.(z papierem do pieczenia).

  2. Piec ok.25 min. w 175*.C

  3. lukier: Puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą na lejącą papkę.Posmarować jeszcze ciepłe ciasto.

  4. Zaraz też ciepłe pokroić.Można pokroić w batoniki. Można w trójkąty itp.

  5. Najładniejsze są jednak wykrawane księżyce. Przekładam ciasto wraz z papierem na stolnicę, polewam ciepłe lukrem. Zaraz szklanką czy okrągłą foremką wykrawam od boku i przesuwam to wycięte ciastko do przodu kilka centymetrów. Następne wykrawam i przesuwam itd. Tak rządek po rządku, trzeba się śpieszyć bo polewa szybko zastyga i będzie się łamać.
    To są moje ekspresowe ciasteczka, często piekę wnukom, bo przepadają za nimi.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 10 września 2018
Musza byc bardzo smaczne!
kuchmariola63 11 września 2018
Wszystkie te ciastka tak apetycznie wyglądają.
Dolcevita-in-my-kitchen 27 września 2018
Przepyszne i jak pieknie wygladaja :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -6 jajek -150 g. cukru pudru -3 łyżki kakao
  • -250 g. masła lub margaryny-1 cukier waniliowy
  • -300 g. mąki-3 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -200 g. cukru pudru -2 łyżki soku z cytryny
  • -olejek rumowy-parę kropli -ok.3 łyżek gorącej wody.
Składniki