Ciastka w kratkę

Ciastka w kratkę
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jak upiec ciastka jeśli nie mamy pod ręką foremek? Wystarczy kieliszek i kratka do krojenia jajek lub warzyw do sałatki jarzynowej. Fajny pomysł na smaczne ciasteczka.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Składniki zagnieść. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, tylko tak, aby wszystko się połączyło. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

  2. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto rozwałkowac. Jeśli ciasto jest bardzo gliniaste można dodać odrobinę mąki, tak żeby dobrze się wałkowalo. Kieliszkiem wykrajać kółka. A następnie przykładać krajacz do warzyw i odciskać wzorek.

  3. Ciasteczka przełożyć na foremkę wyłożona papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut.

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 31 marca
Ładne i chrupiace! idealne do herbaty!
Maudie 31 marca
Wyśmienite maleństwa:)
Futka 31 marca
Proste i smakowite ciacha :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g mąki
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki