Ciastka ślimaczki

Ciastka ślimaczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy coś pod ręką. Na ratunek przychodzą wtedy ciasteczka ślimaczki. Proste w wykonaniu, mocno kruche i pyszne.

Składniki

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • białko do smarowania ciasta

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto.

    Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.

  2. Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem.

    Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.

  3. Schłodzone ciasto kroimy na plasterki ok ½ cm szerokości. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Studzimy

Składniki
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • białko do smarowania ciasta
Składniki