Ciastka sezamowe

Ciastka sezamowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
aromatyczne, w smaku podobne do sezamków ale cudownie miękkie :-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni (nie za długo żeby nie był gorzki). Miękkie masło utrzeć z cukrami, następnie dodać jajko nadal ucierać. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i solą, nadal ucierając. Na koniec dodać 1/2 szkl. sezamu i dokladnie wymieszać łyżką. Ciasto wstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżką niewielkie porcje i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachować dosyć duże odstępy, gdyć ciastka się rozlewają).

  2. Piec w temp. 190 stopni ok. 10-15 min. Smacznego :-)
    P.S. z podanych proporcji wychodzi ok. 32 ciastek

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 19 lipca 2013
Uwielbiam ciasteczka z sezamem:)
sereberko80 19 lipca 2013
Maudie, tez lubie sezam ale sama bylam zaskoczona, ze wyszły takie pyszne :-)przy małym nakładzie skłądników i... Czytaj całość »
Maudie, tez lubie sezam ale sama bylam zaskoczona, ze wyszły takie pyszne :-)przy małym nakładzie skłądników i pracy :-)
Maudie 19 lipca 2013
Masz rację,pracy mało,składników również,a smak na 100% pycha:)Już są w mojej książce:)
Składniki
Składniki