Ciastka owsiane z czekoladą

Ciastka owsiane z czekoladą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
mega kruche, chrupiące, aromatyczne, bez białej mąki, zdrowsze od tradycyjnych, ekspresowe w przygotowaniu przepyszne ciastka :-)

Składniki

  • płatki owsiane górskie ok. 45 dag
  • masło 25 dag
  • cukier trzcinowy 1 szkl.
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • sól 2 szczypty
  • jajko 2 duże
  • gorzka czekolada 20 dag

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze i zmiksować do powstania mąki.

  2. Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojoną dosyć drobno czekoladę (15 dag) i wmieszać do ciasta. Miskę z ciastem wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. 20-30 min. aż ciasto zgęstnieje.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów (albo dużą łyżką) nabierać ciasto, formować kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczać. W gotowe ciastka lekko powciskać małe kawałki czekolady (pozostałe 5 dag). Ciastka rosną podczas pieczenia i delikatnie się rozlewają, więc odległości na blaszce powinny być dosyć duże.

  3. Piec w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut.

  4. Ciastka przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

Obserwator 01 kwietnia 2017
Zdrowo, pysznie... i piękne zdjęcie.
sereberko80 01 kwietnia 2017
dziękuję bardzo :-)
Futka 02 kwietnia 2017
Świetne i bardzo smakowite ciasteczka :) <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • płatki owsiane górskie ok. 45 dag
  • masło 25 dag
  • cukier trzcinowy 1 szkl.
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • sól 2 szczypty
  • jajko 2 duże
  • gorzka czekolada 20 dag
Składniki