Ciastka migdałowo-owsiane

Ciastka migdałowo-owsiane
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: luw78
Mało słodkie ciastka na deser lub jako przekąska, alternatywa dla batonów typu musli.

Składniki

  • Migdały, 50 g
  • Płatki owsiane, 60 g
  • Mąka żytnia, typ 720, 100 g
  • Mąka owsiana, 50 g
  • Cukier trzcinowy, 20 g
  • Olej rzepakowy, 1 łyżka
  • Posiekana skórka z cytryny, 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Śliwki suszone, 40 g
  • Cynamon, 1 łyżka
  • Maślanka naturalna, 1 łyżka
  • Jajka, 2 szt.
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Na stolnicę lub matę wysypujemy mąki, dodajemy cukier, olej, sól, jedno całe jajko i białko drugiego jajka. Zagniatamy ciasto.

  2. Migdały siekamy (niezbyt drobno), śliwki kroimy na kawałki. Pozostałe żółtko bełtamy z maślanką, dodajemy cynamon.

  3. Do ciasta dosypujemy migdały, płatki owsiane, śliwki i skórkę z cytryny i ugniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto formujemy w dowolne płaskie kształty i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Mnie zależało na dużych krążkach, więc kawałki odrywanego ciasta formułowałam w kulkę, którą następnie rozpłaszczałam na krążek.
    Ciastka smarujemy przygotowaną glazurą z żółtka, maślanki i cynamonu.

  4. Pieczemy ok. 30 - 35 min. w temp. 180 st. C.
    Ciastka wychodzą dość twarde, długo się przechowują.

Składniki
  • Migdały, 50 g
  • Płatki owsiane, 60 g
  • Mąka żytnia, typ 720, 100 g
  • Mąka owsiana, 50 g
  • Cukier trzcinowy, 20 g
  • Olej rzepakowy, 1 łyżka
  • Posiekana skórka z cytryny, 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Śliwki suszone, 40 g
  • Cynamon, 1 łyżka
  • Maślanka naturalna, 1 łyżka
  • Jajka, 2 szt.
  • Szczypta soli
Składniki