Ciastka maślane "Makóweczki"

Ciastka maślane Makóweczki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś również przygotowałam bardzo smaczne i bardzo maślane i kruche ciastka makowe, nie ma to jak domowe ciastka smak nie do opisania i wiadomo co się je beż żadnych spulchniaczy i tym podobnych. Wystarczy cztery składniki i mamy pyszne domowe ciasteczka. Pracy trochę przy nich jest w samym formowaniu bo przygotowanie jest proste i szybkie. Tak sobie przez noc umyślałam a w ciągu dnia przygotowałam. Podam wam z miłą przyjemnością przepis może zechcecie pobawić się ze swoimi dziećmi w robieniu ciasteczek.

Składniki

  • 300 g masła prawdziwego,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki suchego maku,
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego.

Przygotowanie

  1. Na początek wyjąć z lodówki masło, musi mieć temperaturę pokojową nie może być zimne. Następnie do miski pokroić w kawałki masło o temperaturze pokojowej, wsypać mąkę, cukier puder, sypki mak i wlać aromat śmietankowy. Tak przygotowane produkty wyrobić ręką do połączenia się w całość, za sprawą ciepłych rąk ciasto łatwo się poddaje i szybko się łączy w jedną całość.

  2. Wyrobione ciasto ma konsystencję mokrego piasku, przełamać je będzie widoczne w środku czy dobrze wyrobione. Jak już mamy przygotowane ciasto brać do ręki niewielki kawałek, wyrobić je jeszcze przez chwilkę w ręku, następnie na małą łyżeczkę położyć wyrobiony kawałek i formować kształt łyżeczki ( można robić dowolne kształty ja podaję taki jaki robiłam ).

  3. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać przygotowane ciasteczka ( nie muszą być duże odstępy ). Jak przygotowujemy ostatnie ciasteczka włączyć piekarnik na 180 stopni aby się rozgrzał. Gdy piekarnik jest już rozgrzany i mamy przygotowane wszystkie ciasteczka. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Jeśli chcemy mniej przypieczone to po prostu krócej piec. Upieczone ciasteczka studzić na papierze do całkowitego wystygnięcia.

  4. Upieczone rumiane ciasteczka pachniały w całym domu. Są mocno kruche i maślane rozpływają się w ustach. Takie ciasteczka to świetny dodatek do kawy czy herbaty. Myślę że to świetne rozwiązanie dla łasuchów którzy uwielbiają słodkości. Akurat te nie są mocno słodkie takie w sam raz. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki
  • 300 g masła prawdziwego,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki suchego maku,
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego.
Składniki