Ciastka kukurydziane

Ciastka kukurydziane
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Kolejny przepis na kukurydzianki, ale tym razem bez tradycyjnej mąki. Zrobiłam je "na oko" i wyszły super.

Składniki

  • 5 szklanek płatków kukurydzianych
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść rodzynek lub żurawiny (może być pół na pół)
  • 100g płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki płatków owsianych

Przygotowanie

  1. W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie sypkie składniki łączymy ze sobą w misce, mieszamy dokładnie. Dodajemy jajka i przestudzone masło.

  2. Wszystko mieszamy łapkami, żeby się dokładnie połączyło. Odstawiamy na około pół godzinki, aby masło i jajko wsiąknęły w płatki. Będą się wtedy lepiej kleić.

  3. Formujemy małe ciastka według uznania i wykładamy na blaszkę (na papier). Pieczemy 10-15 minut.

Komentarze do przepisu (1)

karola18 05 marca 2011
wczoraj robiłam te ciacha, wyszły super a rodzinka i goście byli zachwyceni :)
Składniki
  • 5 szklanek płatków kukurydzianych
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść rodzynek lub żurawiny (może być pół na pół)
  • 100g płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki płatków owsianych
Składniki