Ciastka kokosowe oblane czekoladą.

Ciastka kokosowe oblane czekoladą.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Pyszne , lekko chrupiące ciasteczka do kawki.

Składniki

  • czekolada mleczna 10 dag.
  • maslo 15 dag.
  • wiórki kokosowe 15 dag.
  • jajka 3 szt.
  • cukier 20 dag.
  • mąka kukurydziana 3 lyżki
  • mąka pszenna 4 lyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 1 szt.

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczam w garnku , dodaję cukier wanilinowy i wiórki kokosowe i mieszając podgrzewam ok. 3 minuty. Studzę.

  2. Białka ubijam na sztywno , dodaję cukier i cały czas ubijając żółtka. Ubijam 5 minut. Całą resztę mieszam łyżką. Najpierw dodaję wiórki z masłem , a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam.

  3. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni. Ciastka wyjmuję łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 15 minut do złotawego koloru. Ciastka wyjmuję i studzę. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam ciastka.

Składniki
  • czekolada mleczna 10 dag.
  • maslo 15 dag.
  • wiórki kokosowe 15 dag.
  • jajka 3 szt.
  • cukier 20 dag.
  • mąka kukurydziana 3 lyżki
  • mąka pszenna 4 lyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 1 szt.
Składniki