Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka jak pisanki wielkanocne"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 321
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 622
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 321
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 622
Składniki
Mąkę połącz w misce razem z cukrem pudrem oraz sodą oczyszczoną. Dodaj jajko, miód i 20 dag posiekanego zimnego masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 60 minut.
Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 4 mm. Wykrój parzystą liczbę jajek (możesz wcześniej zrobić papierowy szablon w kształcie jajka). Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Ułóż jajka. Piecz 10-15 minut w temp. 180 sto- pni. Ostudź ciastka.
Resztę masła zmiksuj na pianę. Dalej miksując, dolewaj mleko. Połowę jajek posmaruj dżemem (np. truskawkowym) i przygotowanym kremem. Przykryj resztą jajek. Posmaruj pozostałym kremem.
Masę marcepanową podziel na części, zagnieć z barwnikami (np. zielonym, żółtym, czerwonym). Uformuj ozdoby, ułóż na pisankach.
Tłuszcz dodawany do ciasta kruchego powinien być zimny, najlepiej prosto z lodówki. Inaczej mąka wchłonie dużo masła lub margaryny, a przez to ciasto będzie twarde i niesmaczne. Pamiętaj także, że formy do tarty czy szarlotki nie trzeba dodatkowo natłuszczać.
Czas ok. 60 min; porcja – 570 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety