Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka Hamantaschen, Hamantasze, nazywane też "Uszami Hamana". Kruche ciastka tradycyjne dla kuchni żydowskiej.Nadziewane są domowym dżemem ale można do środka równie dobrze dać nadzienie z maku lub z bakalii.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia oraz sól, wyrobić jednolite ciasto. Na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.. Na środek każdego z nich kłaść pół łyżeczki dżemu. Kółko z ciasta zawijać z trzech stron do góry tworząc trójkąt z otwartą dziurką pełną dżemu. Rogi trójkąta lekko docisnąć by się delikatnie zlepiły i nie otworzyły podczas pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po wierzchu posypać cukrem pudrem.