Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy do zrobienia deser. Domowy budyń jest najlepszy.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
W garnuszku rozbełtać jajko z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodać mleko i rozmieszać. Postawić na gazie. Mieszać i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia jak masa zgęstnieje. Dodać łyżkę masła i olejek waniliowy. Mieszać żeby składniki się połączyły. Przykryć folią tak żeby dotykała do budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjęte z puszki brzoskwinie pozostawić na sicie żeby ociekły z syropu. Ciasto francuskie rozłożyć i ładnie wyrównać. Podzielić na osiem części. Cztery cięcia pionowe i jedno poziome w połowie. Każdy prostokąt naciąć w rogach ok 2 cm po przekątnej. Nie przecinać do końca. Na środek każdego placka nałożyć łyżkę budyniu. Rogi ciasta zawinąć do środka, a na wierzchu ułożyć po połówce brzoskwini. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem osypać cukrem pudrem. Ciepła ciastka dobrze smakują, ale wystudzone też są świetne. Smacznego.