Ciastka francuskie borówkowo-mandarynkowe

Ciastka francuskie borówkowo-mandarynkowe
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Ostatni osobnik, który jadł te ciacha, był w stanie wydusić z siebie tylko to: "YMMMMMMMMM" :)

Składniki

  • puszka mandarynek
  • szklanka borówek
  • ciasto mrożone francuskie
  • 1 jajko do posmarowania ciastek
  • cukier do posypania

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie zostawiamy w pokojowej temperaturze, by się rozmroziło. Kroimy w kwadraciki. Na każdy kwadracik kładziemy po 2-3 kawałki mandarynek i ok.8sztuk borówek. Zawijamy narożniki ku górze i zlepiamy ciasto, aby powstały takie poduszeczki jak na zdjęciu.

  2. Gotowe ciacha smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy i jemy:)

  3. Przepis niby prosty, banalny. Ale uwierzcie, że słodki smak mandarynek w połączeniu z borówkami jest powalający:)

Komentarze do przepisu (2)

Tosca 28 maja 2009
Ja wolę ciasto świeże, można kupić w Lidlu. Borówki czy jagody? Pewnie borówka amerykańska... Brzmi pysznie!
amidalla 28 maja 2009
Borówki amerykańskie, tylko i wyłącznie:)
Składniki
  • puszka mandarynek
  • szklanka borówek
  • ciasto mrożone francuskie
  • 1 jajko do posmarowania ciastek
  • cukier do posypania
Składniki