Ciastka budyniowe

Ciastka budyniowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciastka budyniowe to szybkie do zrobienia ciasteczka z dodatkiem budyniu w proszku. Można je zrobić w dowolnym smaku, dobierając odpowiedni smak budyniu. U mnie tym razem ciasteczka o smaku waniliowym. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne kształty.

Składniki

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g budyniu bez cukru o dowolnym smaku (u mnie waniliowy)
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • opcjonalnie cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia i budyń w proszku. Dodałam żółtko (białko zamroziłam do innych wypieków), łyżkę zimnej śmietany i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez uprzedniego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam ciastka na metalową kratkę żeby ostygły. Przed podaniem oprószyłam je lekko cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

pyszotki-pl 07 lipca
Uwielbiam kruche ciastka :) super :)
Składniki
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g budyniu bez cukru o dowolnym smaku (u mnie waniliowy)
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • opcjonalnie cukier puder do posypania
Składniki