Ciastka amoniaczki

Ciastka amoniaczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: renka
Jest to duża porcja,ale można zrobić z połowy.Myślę,że znacie ich smak,a to jest sprawdzony przepis.Ja robiłam z całej porcji ( pół porcji dla koleżanki) ,ale tak dużą ilość jest trudno zagnieść.

Składniki

  • mąka 1,5 kg
  • cukier 1,5 szklanki
  • masło 1 kostka
  • smalec 1 kostka
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 3 całe + 3 żółtka
  • śmietana 2 szklanki
  • 30g amoniaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić.

  2. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka.

  3. Maczać w roztrzepanym białku (zostały ) i cukrze.

  4. Piec 12 minut w temperaturze 180C

Komentarze do przepisu (12)

Ewaaa 23 listopada 2013
super, takiego przepisu szukałam :) (jeszcze nigdy nie piekłam), one się dość długo trzymają, prawda?
yann 24 listopada 2013
A gdzie można kupić amoniak?
gogusia 25 listopada 2013
ja takie ciasteczka bardzo lubię :) a zwłaszcza jak mama zrobi :D:D:D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka 1,5 kg
  • cukier 1,5 szklanki
  • masło 1 kostka
  • smalec 1 kostka
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 3 całe + 3 żółtka
  • śmietana 2 szklanki
  • 30g amoniaku
Składniki