Ciastka amerykańskie z czekoladą i orzechami

Ciastka amerykańskie z czekoladą i orzechami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Miękkie maślane ciastka z kawałkami czekolady w rozmiarze XXL. Pyszne jako dodatek do kawy czy mleka.

Składniki

  • ok. 140g masła lub margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 32g cukru waniliowego
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Składniki na ciastka wyjęłam kilka godzin wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło włożyłam do miski miksera. Wlałam mleko i wsypałam cukier kryształ i waniliowy. Ucierałam kilka minut na najwyższych obrotach miksera aby masa nabrała puszystości. Następnie wbiłam do utartego masła jajko i znów ucierałam kilka minut. W osobnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę składników sypkich wsypałam do utartego masła z jajkiem i wymieszałam już za pomocą łyżki. Czekoladę (obydwa rodzaje) pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do ciasta. Orzechy włoskie również pokroiłam na kawałki podobnej wielkości jak czekolada i wrzuciłam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki wykładałam porcje ciasta w odstępach kilkucentymetrowych. Ciasto powinno być w formie kulki. Nie należy go spłaszczać. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Ciastka przed podaniem można dodatkowo udekorować cukrem pudrem lub czekoladą, ale nie jest to konieczne bo są pyszne bez żadnych dodatków.

Składniki
  • ok. 140g masła lub margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 32g cukru waniliowego
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka orzechów włoskich
Składniki