Ciasteczka z żurawiną

Ciasteczka z żurawiną
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smaczne, chrupkie ciasteczka. Z podanych proporcji wychodzi około trzydziestu sztuk. Polecam.

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g żurawiny suszonej

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i posiekaną żurawinę. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego podłużny wałek i podzielić na 2-3 części. Dać do lodówki na godzinę.
    Po tym czasie każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać foremką lub szklanką ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 10 minut.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 06 lipca
Nie ma jak własne domowe pyszne ciastka!
Dziękuję.
Składniki
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g żurawiny suszonej
Składniki