Ciasteczka z rabarbarem

Ciasteczka z rabarbarem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Są miękkie i lekko kwaskowate. Warte upieczenia, szczególnie w maju, gdy rabarbar jest już powszechnie dostępny.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru + 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szl. pokrojonego drobno rabarbaru

Przygotowanie

  1. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ubić jajka z cukrem , aż zbieleją i powiększą objętość. Dodać pokrojone masło. Ubijać nadal, aż będzie jednolita masa. W dwóch-trzech porcjach dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw ubijać mikserem, a gdy ciasto stanie się dość gęste można mąkę wmieszać łopatką czy łyżką. Na koniec dodać obrany i drobno pokrojony rabarbar Również wmieszać go do ciasta.
    Gotowe ciasto dosyć się klei, więc radzę wykładać na blaszkę przy pomocy dwóch łyżek maczanych w ciepłej wodzie. Tworzyć małe "górki". Zachować znaczne odstępy, gdyż w czasie pieczenia ciastka się "rozleją". Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 08 maja
Świetne ciasteczka do popołudniowej kawki:)
KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
fafiatko 09 maja
Swietne ciasteczka , az by sie schrupalo!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru + 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szl. pokrojonego drobno rabarbaru
Składniki