Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche ciasteczka w kształcie chaczapuri. Z nadzieniem rabarbarowym. Ciasto przygotowane na bazie gotowanych żółtek.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 100
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1296
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1056
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 100
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1296
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1056
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Składniki
Ciasto: Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna). Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Powycinaj prostokąty o wymiarach 6x3 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 10 minut. Zmrożone ciasteczka przełoż na papier do pieczenia w odstępach 2 cm. Pozostaw na blacie do rozmrożenia.
Nadzienie: Rabarbar dobrze umyj i pokrój w 1 cm kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, by rabarbar puścił soki. Przełóż rabarbar na patelnię i smaż do całkowitego rozgotowania (powinna powstać "pulpa").
Krótsze krawędzie ciasta (te co mają po 3 cm) sklej razem by powstała łódeczka. Do środka każdej łódeczki daj około 1 łyżeczki nadzienia rabarbarowego. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 15-20 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor). Po upieczeniu pozostaw do wystygniecia i obsyp obficie cukrem pudrem.