Ciasteczka z migdałami, morelami i skórką pomarańczową

Ciasteczka z migdałami, morelami i skórką pomarańczową
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Ciasteczka wypiekane 2 razy (w stylu włoskich Cantuccini). Połączenie migdałów, suszonych moreli i skórki pomarańczowej jest genialne.

Składniki

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka migdałowa (zmielone migdały) - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło roztopione - 30g
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morele suszone - 70g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
    Z ciasta robimy 3 wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

    Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 180 stopniach.Trzeba pilnować, bo moje troszkę za bardzo się przypiekły.

    Zostawiamy do wystudzenia.

  2. Ciasteczka powinny być suche w środku - są kruche, chrupiące, dość twarde.
    W zamkniętym pudełku mogą być przechowywane do 2 tygodni, ale jest to raczej niemożliwe, ponieważ są przepyszne i od razu znikają :)

Składniki
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka migdałowa (zmielone migdały) - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło roztopione - 30g
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morele suszone - 70g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
Składniki