Ciasteczka z mąki ryżowej i płatków owsianych

Ciasteczka z mąki ryżowej i płatków owsianych
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Pyszne ciasteczka z mąki ryżowej i płatków owsianych, z dodatkiem miodu lipowego i soku z mandarynek. Pachnące, kruche, do kawki w jesienne wieczory idealne.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, płatki, słonecznik, proszek do pieczenia -wymieszać. Dodać miód, olej i sok wyciśnięty z mandarynek- wymieszać. Przygotować mikser i powoli miksować dodając wodę. Masa na ciastka będzie klejąca.

  2. Z masy uformować małe kuleczki, rozpłaszczać je dłonią i układać na papierze do pieczenia w odstępach. Piec około 20 minut w temp. 180 st.
    Ciasteczka są popękane, kruche (bardzo!) i pięknie pachną mandarynkami. Szybka słodka przekąska dla dzieciaków, ale nie tylko dla nich ;)

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 30 września 2019
Z sokiem mandarynkowym będą pachnieć jak święta!
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek
Składniki