Ciasteczka z brzoskwiniami

Ciasteczka z brzoskwiniami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasteczka są kruche i mięciutkie. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Brzoskwinie można zastąpić innymi twardymi owocami np. gruszkami, jabłkami, nektarynkami. Polecam.

Składniki

  • 2 szk. mąki pszennej 1szk.= 250 ml
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 brzoskwinie
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jogurt i pokrojone masło. Wbić jajko. Zarobić ciasto. Następnie rozwałkować je na papierze do pieczenia na prostokąt, którego krótszy bok ma mieć około 40 cm. Rozwałkowane ciasto przekroić przez środek na dwie części. W ten sposób powstaną dwa płaty ciasta, których krótsze boki będą miały około 20 cm. Wzdłuż dłuższej części ciasta (około 2 cm od brzegu) poukładać pokrojone brzoskwinie. Z brzoskwiń należy najpierw zdjąć skórkę. Pozostałą cześć ciasta przewinąć na wierzch brzoskwiń. Podociskać brzegi. Papier do pieczenia z dwoma rulonami ciasta przenieść na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C aż do zrumienienia jakieś 20-25 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Następnie pokroić na kawałki.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 30 sierpnia
Pyszne,widać,że kruchutkie,mniam...:)
kucharka-amatorka 31 sierpnia
Dziękuję.
fafiatko 01 września
Pyszniutkie! Swietny pomysl!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szk. mąki pszennej 1szk.= 250 ml
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 brzoskwinie
  • cukier puder do posypania
Składniki