Ciasteczka ryżowe z płatkami owsianymi i bakaliami

Ciasteczka ryżowe z płatkami owsianymi i bakaliami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Ciasteczka z mąki ryżowej, bez masła, jajek ,cukru (tylko miód i bakalie nadają słodycz). Bardzo kruche, popękane, z lekko wyczuwalnym posmakiem mąki, ale jakoś nam to nie przeszkadzało :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, orzechy)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, płatki, słonecznik i drobno pokrojone bakalie,wymieszać. Dodać miód, olej i aromat migdałowy. Przygotować mikser i powoli wlewać wodę, miksując do połączenia składników. Dolałam pół szklanki wody, konsystencja była kleista, taka powinna być.

  2. Z ciasta należy uformować niewielkie kuleczki i rozpłaszczyć je dłonią.
    Tak uformowane ciastka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 180st. przez około 20 minut - ciasteczka powinny być zarumienione.

Komentarze do przepisu (2)

helenapon 25 stycznia 2019
Wyglądają znakomicie.
pelen_brzuszek 25 stycznia 2019
muszę wypróbować :)
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, orzechy)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki