Ciasteczka "Cytrynowe Szczeniaczki"

Ciasteczka Cytrynowe Szczeniaczki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Idealne do popołudniowej kawy cytrynowe herbatniki w kształcie piesków. Oczywiście możemy użyć foremek o dowolnym kształcie.

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
  • cukier ze skórką cytrynową - 1 op.
  • zimne masło - 125 g
  • jajko - 1 szt.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki.

  2. Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wbijamy jajko i wsypujemy cukier ze skórką cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.

  3. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, posypując lekko mąką.

  5. Foremką wycinamy ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie pieska, lecz możemy użyć dowolnego kształtu).

  6. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

  7. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 13-15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 września
Pyszności :)
Składniki
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
  • cukier ze skórką cytrynową - 1 op.
  • zimne masło - 125 g
  • jajko - 1 szt.
Składniki