Ciasteczka "Amoniaczki"

Ciasteczka Amoniaczki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewusssia
wykonane wraz z wnukiem Olo.

Składniki

  • mąka kukurydziana 0.5 kg
  • śmietana 18% 200 ml
  • 2 jajka
  • amoniak 2 łyżeczki,
  • margaryna 200g
  • brązowy cukier

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z amoniakiem. Posiekać z margaryną. Do mąki dodać żółtka i stopniowo dodawać śmietanę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka foremkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka roztrzepujemy widelcem i smarujemy ciastka. Posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w temp. 180 st. C przez 20-30 min. aż będą złociste.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 grudnia 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • mąka kukurydziana 0.5 kg
  • śmietana 18% 200 ml
  • 2 jajka
  • amoniak 2 łyżeczki,
  • margaryna 200g
  • brązowy cukier
Składniki