Ciasteczka piwoszki

Ciasteczka piwoszki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ciasteczka z "ulotnym procentem. Sam przepis jest banalnie prosty i tani. Do ciasta potrzebujemy zaledwie 3 składników + nadzienie. A same ciastka są wprost wspaniałe w smaku :) Dobrze, że wyszły 4 blachy, bo zniknęłyby w oka mgnieniu :)

Składniki

  • Mąka - 4 szkl.
  • Masło - 500 g
  • Jasne piwo - 1 szkl.
  • Jajka - 1 szt. - do posmarowania
  • Marmolada - do nadzienia
  • Cukier puder - do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dolewamy piwo i zagniatamy elastyczne ciasto (jak klei się do rąk dodajmy trochę mąki). Schładzamy w lodówce 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty (dowolnej wielkości), nakładamy marmoladę na środek i składamy jak kopertę (dobrze ściskając żeby nie rozłożyła się podczas pieczenia). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (aż nabiorą złocistego koloru). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • Mąka - 4 szkl.
  • Masło - 500 g
  • Jasne piwo - 1 szkl.
  • Jajka - 1 szt. - do posmarowania
  • Marmolada - do nadzienia
  • Cukier puder - do posypania
Składniki