Ciasteczka owsiane na bogato

Ciasteczka owsiane na bogato
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jakewa
Chciałabym Wam zaproponować ciasteczka, które świetnie sprawdzają się zarówno latem, na górskich szlakach i ścieżkach rowerowych, jak i zimą na stokach narciarskich. Kiedy wyruszamy w teren z rodziną, piekę ciasteczka z podwójnej porcji składników i zawsze schodzą do ostatniego. Świetnie sprawdzą się np. w podróży, kiedy ściska nas w brzuchu:)

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1,5 szkanki mąki
  • 2 jajka
  • max 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 do 2,5 szklanki pestek i bakali np.: rodzynki, orzechy, żurawina, migdały, słonecznik, pestki dyni, daktyle suszone ...

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.

  2. Płatki owsiane, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cukier połączyć.

  3. Do połączonych składników dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.

  4. Następnie przygotowujemy ziarna i bakalie. Grubsze składniki takie jak: orzechy, żurawina, daktyle... należy posiekać.

  5. Nasiona i bakalie łączymy z wcześniej przygotowaną masą z płatków owsianych i dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma.

  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i zabieramy się do formowania ciasteczek. Dłonie zwilżamy ciepłą wodą i formujemy ciasteczka o średnicy ok. 7 cm i wysokości ok. 1,5 cm.

  7. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 35 do 40 minut.
    Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny, więc doglądajcie ciasteczek, aby się za bardzo nie spiekły :)
    Smacznego

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 21 listopada 2018
Takie ciacha długo by nie wytrzymały, podobnie jak wczorajszy Murzynek :D
Pyszne słodkości :)
grazka950 21 listopada 2018
duży kciuk i zabieram:)
wieslawa1 21 listopada 2018
Są pyszne, takie robię bardzo często.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1,5 szkanki mąki
  • 2 jajka
  • max 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 do 2,5 szklanki pestek i bakali np.: rodzynki, orzechy, żurawina, migdały, słonecznik, pestki dyni, daktyle suszone ...
Składniki