Ciasteczka owsiane bez cukru

Ciasteczka owsiane bez cukru
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Są łatwe do zrobienia, chrupiące i wystarczająco słodkie dzięki daktylom. Polecam.

Składniki

  • 1,5 szkl. płatków owsianych górskich lub zwykłych 1 szkl.=250 ml
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g daktyli

Przygotowanie

  1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie wodę odlać, a owoce drono posiekać nożem. Do miski wsypać płatki owsiane, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jeszcze cynamon, daktyle, jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto. Odrywać kawałki. Formować kulki, a następnie je nieco spłaszczyć. Ciasteczka układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 15-18 minut. Po wystudzeniu można zajadać.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 14 stycznia
Pyszotka:)
fafiatko 14 stycznia
Ale łakocie i właściwie można jest bez poczucia winy:)))
Dolcevita-in-my-kitchen wczoraj, o 21:22
Chodza za mna takie ciasteczka bez cukru :) Bardzo fajny i zdrowy przepis!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szkl. płatków owsianych górskich lub zwykłych 1 szkl.=250 ml
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g daktyli
Składniki