Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: patucha
Ciasteczka owsiane z żurawiną

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (może być też mąka pszenna)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych mogą być błyskawiczne
  • 1/2 – 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 żółtka

Przygotowanie

  1. Żurawinę zalewam wrzątkiem i zostawiam na 5-10 minut, następnie osączam na sitku.

  2. Suche składniki: mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszam w jednej misce.

  3. Miękkie masło ucieram z cukrem, kolejno dodaję żółtka i dalej miksuję.

  4. Następnie dodaję wszystkie suche składniki, miksuję, na koniec wsypuję żurawinę i mieszam do połączenia się składników.

  5. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, blachę wykładam papierem lub matą do pieczenia.

  6. Łyżką nabieram porcje ciasta, lepię z nich kulki, delikatnie spłaszczam, aby kształtem przypominały ciasteczka i układam na blaszce w lekkich odstępach.

  7. Piekę przez ok. 15-25 minut, aż ciasteczka będą złociste.

    Najlepsze są po kilku dniach :)

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 04 maja 2016
Trzeba spróbować :)
gochna55 27 stycznia 2018
Mniej cukru, albo wcale i dla "słodziaków" Robiłam bez cukru - żurawina jest słodka. No i cynamon... Czytaj całość »
Mniej cukru, albo wcale i dla "słodziaków" Robiłam bez cukru - żurawina jest słodka. No i cynamon obniżający cukier u "słodziaka" ! Warto zrobić. Polecam.
Składniki
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (może być też mąka pszenna)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych mogą być błyskawiczne
  • 1/2 – 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 żółtka
Składniki