Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne słodkości, które polubią wszystkie łasuchy.

Składniki

  • 200 g, miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru białego (jeśli lubicie bardzo słodkie, ja dałam tylko 1/2 szklanki)
  • 1/4 szklanki ciemnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej zw. górskimi)
  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Masło zmiksować na puszystą pianę. Dodać biały cukier i zmiksować. Dodać ciemny cukier i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować.

  2. Pozostałe sypkie składniki wsypać i zmiksować. Powstanie bardzo gęste ciasto.

  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego. Kłaść na papier w sporej odległości od siebie ( ciasteczka zwiększają swoją objętość) i rozgniatać na placuszki.

  4. Ciasteczka piec w temperaturze 150 - 170 stopni przez 10 - 15 minut w piekarniku z termoobiegiem.

  5. Z tej ilości składników wychodzi około 20-30 ciasteczek.

Komentarze do przepisu (1)

maluszekk 21 maja 2013
Ciekawe ciasteczka, chowam do książki i zostawiam ocenkę. Pozdrawiam :)
Składniki
  • 200 g, miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru białego (jeśli lubicie bardzo słodkie, ja dałam tylko 1/2 szklanki)
  • 1/4 szklanki ciemnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej zw. górskimi)
  • 1 szklanka mąki pszennej
Składniki