Ciasteczka orzechowo - cynamonowe

Ciasteczka orzechowo - cynamonowe
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Niezbyt słodkie, bogate, maślane i orzechowe ciastka z dodatkiem cynamonu i orzechów pekan - to idealny deser dla dla miłośników wytrawnych potraw. Ale nie tylko! Bo te ciastka są również idealne do zanurzania w kubku ciepłego mleka, kakao, a nawet kawy. W sam raz na zimne jesienne i zimowe wieczory.

Składniki

  • 1 szklanka masła o temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do ok. 165 stopni Celsjusza.
    Wyłożyć dwie płaskie blachy papierem do pieczenia.
    Orzechy pekan posiekać drobno w ilości 1 pełnej szklanki.
    Do miski dodać 1 szklankę masła o temperaturze pokojowej oraz 3/4 szklanki cukru pudru i ubić na gładką masę przy pomocy miksera.

  2. Następnie do masy dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 2 łyżki wody oraz 1/4 łyżeczki soli i zmiksować, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

  3. Następnie zacząć dodawać 2 szklanki mąki - po 1/2 szklanki na raz, miksując na niskich obrotach, aż cała mąka połączy się z resztą składników.
    Do tak przygotowanej masy wrzucić 1 szklankę uprzednio drobno posiekanych orzechów pekan oraz 1,5 łyżeczki cynamonu i przy pomocy dłoni dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

  4. Tak przygotowane ciasto podzielić na 24 kulki (po około 2 łyżki stołowe)
    Następnie ułożyć ukształtowane kulki na uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia blachach i dłonią lub dnem szklanki przygnieść odrobinę, aby każda nabrała kształt ciastka.

  5. Ciastka piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 22-25 minut lub do momentu, aż będą lekko złote na brzegach.
    Po tym czasie powinny być już gotowe i pięknie podpieczone - dlatego należy wyjąć je i pozwolić im ostygnąć przez ok. 5 minut.

    Tak przygotowane ciastka podawać osobno jako deser lub wraz ze szklanką ciepłego mleka, kakao albo nawet kawy.

    SMACZNEGO!


Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 18 października
Super ;)
SprytnaChochla 20 października
Świetne!
Składniki
  • 1 szklanka masła o temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
Składniki