Ciasteczka migdałowo-maślane

Ciasteczka migdałowo-maślane
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Chrupiące, w środku lekko klejące, przede wszystkim mocno migdałowe. :)

Składniki

  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (można sobie pomóc blenderem ;))
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać masło i roztrzepane jajko.
    Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia.

    Z ciasta formować małe kulki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach, ciastka rozpłyną się podczas pieczenia).
    Piec w 160°C przez 15-20 min. do lekkiego zrumienienia brzegów.

    Ostygnięte ciasteczka przechowywać w puszcze lub innym szczelnym pojemniku, zjeść w ciągu tygodnia (może wytrzymają dłużej... nie, zbyt są kuszące ;)).

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 02 lipca 2019
Pyszne :)
Docherro 02 lipca 2019
Super,uwielbiam migdałowy smak:)
SlodkaPistacja 02 lipca 2019
Dziękuję! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (można sobie pomóc blenderem ;))
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
Składniki