Ciasteczka maślane, kruche, z dżemem różanym

Ciasteczka maślane, kruche, z dżemem różanym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: niziolek
Tradycyjne, PYSZNE, kruche, słodkie, maślane...WSPANIAŁE :) Idealne do herbaty, kawy, szybkie i niekłopotliwe! Już dawno nie jadłam takich ciasteczek, bo uważam że to co jest do kupienia w sklepie jest coraz gorsze jakościowo, aż postanowiłam że sama coś wymyślę. Ze starego zeszytu z przepisami mamy i kilkoma swoimi pomysłami powstały one :)

Składniki

  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 i pół szkl mąki pszennej
  • kostka masła
  • dżem różany

Przygotowanie

  1. Masło trzeba utrzeć żeby było miękkie i zbielało, ja masło przecieram przez tarkę do warzyw, a potem ucieram ręcznie swoja wiekową pałką do ucierania :) Potem do tego dodaje się kolejno: cukier puder, ucieramy, jajka, ucieramy, mąka, ucieramy.

    Moje ciasto wychodzi gęste, bo ucieram ręcznie pałką, ale 'podobno' przy ucieraniu robotem ciasto jest bardziej miękkie i wtedy można pakować do szprycy i wyciskać :)

    Ja robiłam kuleczki, po dociskałam je do blachy paluszkiem tworząc owalne kuleczki z dziurką na górze w którą nałożyłam po trochę dżemu różanego.

    Piekłam około 30 min w 180 stopni, aż się zrumieniły :)

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 24 sierpnia 2013
uwielbiam takie ciasteczka, pyszne :)
kasia90 24 sierpnia 2013
Świetny pomysł na domowe ciasteczka, oczywiście przepis zabieram:)
gogusia 25 sierpnia 2013
smakowicie wyglądają i na pewno o niebo lepsze niż kupne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 i pół szkl mąki pszennej
  • kostka masła
  • dżem różany
Składniki