Ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę

Ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 200g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem ma pulchną masę, powoli dodawać po jednym żółtku a na koniec całe jajko. Mąkę przesiać ze solą i proszkiem do pieczenia. Z maki usypać kopczyk i przełożyć masę maślaną i zagnieść ciasto na jednolita masę. Gdy składniki utworzą zwarte ciasto i łato będzie się odklejać od rąk, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki. Chłodzimy około 30 minut. Schłodzone ciasto kroimy na mniejsze kawałki i kręcimy przez maszynkę z odpowiednią końcówką.
    Jeżeli nie posiadacie odpowiedniej końcówki do maszynki, można wycinać ciasteczka dowolną foremką.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na której układamy ciasteczka i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 04 listopada 2018
Smak dzieciństwa :)
SlodkoSlodka83 05 listopada 2018
Najlepsze :-)
babcitereskiciasta 06 listopada 2018
Są pyszne.:)
Składniki
  • ½ kg mąki
  • 200g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki