Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Klasyczny przepis na maślane ciasteczka. Pyszne, proste, a co najważniejsze, po upieczeniu zachowują formę i nie,, rozpływają się" . Ciastka dekorujemy lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub cukrowymi pisakami według uznania.

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Miękkie masło zagnieść z cukrem, solą, mąką i jajkami na gładkie ciasto. Najlepiej za pomocą miksera. Uformować z ciasta kulę, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać foremkami dowolne wzory.

  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka kłaść na formę i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160) około 10-12 minut. Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, czekoladą lub kolorowymi pisakami.

Komentarze do przepisu (8)

bryssska 25 kwietnia 2019
Takie babcine, pychota ;-D
Maudie 26 kwietnia 2019
Uwielbiam ciasteczka maślane :)
Futka 27 kwietnia 2019
Proste, a jakie smaczne ciasteczka! :) Mniam <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
Składniki