Ciasteczka maślane:

Ciasteczka maślane:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Delikatne, kruche i smaczne. Można je przechowywać nawet miesiąc w zamkniętych pudełkach.

Składniki

  • 420 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 3-4 krople aromaty śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia( można pominąć).
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego

Przygotowanie



  1. Miękkie masło włożyć do misy miksera i utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Dodać jajko i aromat. Wciąż ucierając dodawać przesianą mąkę, proszek i sól. Jeszcze chwilę wyrabiać.
    Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać krążki. Każdy posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i docisnąć do cukru trzcinowego.
    Piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 08 marca 2019
pyszne ciasteczka:)
Maudie 08 marca 2019
Uwielbiam takie ciasteczka:)
babcitereskiciasta 26 marca 2019
Ale bym schrupała.:)
Składniki
  • 420 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 3-4 krople aromaty śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia( można pominąć).
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
Składniki